HÄR KOMMER JAG!!

Vad är det för fel på folk? Är de ouppfostrade? Elaka av naturen? Dumma i huvudet? En kombination av det hittills uppräknade? Jag är mer än lovligt trött på den här ”HÄR KOMMER JAG!”-mentaliteten som råder, inte bara på nätet, utan överallt i det verkliga livet.

Man kan lätt missta sig och tro att detta är en generationsgrej. Att det skulle vara just den yngre generationen som fostrats till att inte kunna vistas i möblerade rum. Fel. Det här fenomenet går som en löpeld genom alla åldrar. Folk tycker helt enkelt att de kan ta sig rätten att vara oförskämda, för ”de säger ju bara vad de tycker”. Skitsnack. Om deras negativa åsikt inte är efterfrågad så är det rätt och slätt oförskämt och elakt.

Det här med att lufta sina ”åsikter” ser jag exempel på varje dag. Jag är med i flera pyssel och återbrukargrupper på facebook. I brist på hälsa, arbetsförmåga och arbetsplats har jag funnit dessa grupper som något av ett andningshål. En chans att möta andra vuxna. Likasinnade. Bli inspirerad och förhoppningsvis inspirera andra. Finna glädje och positivitet.

Jag har funnit allt detta, även nya vänner. Det är bara så synd att det positiva hamnar i skuggan för allt det negativa. Jag har upptäckt att många medlemmar befinner sig på ungefär samma plats i livet som jag själv. En plats där värk, arbetsoförmåga, sjukpension och brist på självkänsla regerar. Många har andra tillkortakommanden som mental ohälsa, asperger, hjärntumörer, reumatism, nervsjukdomar och annat som ligger dem i fatet när det kommer till att kunna pyssla/skapa. Ibland KAN man helt enkelt inte, för att kroppen värker och/eller vägrar lyda. Men jag – de – VI gör det efter bästa förmåga! Precis som jag utgår från att alla friska skapar efter bästa förmåga.

Oavsett om man har eller inte har något funktionshinder, så finns det en MÄNNISKA bakom varje uppdatering och bild som postas. Du och jag har ingen ANING om vad det hantverket/återbruket/konstverket har kostat. Hur många värktabletter? Hur många tårar? Hur mycket koncentration? Hur mycket tid? VI…HAR…INGEN…ANING!

Med det sagt så finner jag alltså ingen som helst anledning till att kritisera, (eller som de som uttryckt sig negativt brukar skriva: ”Jag är bara ärlig!”) någon annans alster. Du och jag har ingen aning.

Jag har tappat räkningen på hur många påhopp jag sett där åsiktskåta häver ur sig: ”Du har förstört möbeln!” – ”Du har skändat vårt kulturarv!” – ”Skåpet var mycket snyggare innan du sabbade det med färg!” – ”GUUUUD vad jag är trött på vitmålade möbler!”

I ett fall, där en ung tjej visade en bild på vad hon gjort tillsammans med en bildtext som beskrev att hon har svår asperger och därmed svårt att koncentrera sig, aldrig trott något om sig själv, aldrig pysslat, att andra förmodligen inte tyckte att det var något märkvärdigt men att hon SJÄLV var helnöjd och att nu skulle inget kunna stoppa henne från att skapa – Det bemöttes med många positiva kommentarer och hejarrop, men också med kommentarer som: ”Ja, inte tyckte då jag att det var särskilt snyggt…” och ”Det där var väl inget speciellt”. Vad är det som driver en människa till att trycka ner en annan på det viset? Vad får man ut av att sparka på någon som redan blottat strupen genom att berätta om sin dagliga kamp och dåliga självkänsla?

Kan inte var och en bara få göra som de vill utan att bli nedtryckta? Om jag vill ta ett antikt linneskåp, måla det knallorange, decoupaga dit giftgröna enhörningar och byta ut mässingsbeslagen mot bajsbruna plastknoppar – kan inte jag bara få göra det då? De som inte tycker att det är så snyggt – kan inte de bara scrolla förbi och hålla käften?

Jag har funderat ett tag på ifall de som beter sig så illa på nätet, och gömmer sig bakom påståendet att de är ärliga, om de beter sig likadant IRL? Säger de till tanten som kliver på bussen att hennes hår ser ut som ett skatbo? Säger de till barnfamiljen som sitter vid bordet bredvid på caféet att de har fula barn? Ger de fan i att hålla upp dörren till den som går bakom? Tränger de sig före i kön? Gör de det tillsammans med utropet: ”HÄR KOMMER JAG!!” ? Förmodligen. Alla vi som hamnar i deras väg är ju bara människor. Helt oviktiga i deras ärliga framfart.

 

Annonser

6 reaktioner på ”HÄR KOMMER JAG!!

 1. Jag skriver gärna under på det du skriver. Man kan gärna uttrycka sina pundiga åsikter, fast i egna trådar, som vi andra kan undvika att läsa. Men. När man skriver i andras trådar, och särskilt då trådskrivaren inte uttryckt en önskan om att kommentatorerna ska vara plumpa och elaka, så gäller det att vara trevlig, kanske neutral, eller annars bara sätta tand för tunga och HÅLLA KÄÄÄÄÄFTEEEN!!! 🙂

  • Vill du höra/läsa något roligt? I en del fall har jag som sagt inte lyckats med konststycket att scrolla förbi obefogade elakheter, utan klivit in och satt ner både höger och vänster fot – sagt ifrån, att ”nu jävlar räcker det med opåkallade oförskämdheter. Säg något snällt eller scrolla förbi.”
   JÖSSES vilket liv det har blivit!
   ”HUUUR har jag mage att kalla dem oförskämda?! De säger ju bara vad de TYCKER! Lägger man ut bilder får man skylla sig själv om de blir kritiserade och bedömda, de har minsann rätt att säga vad fan de vill, det har de alltid gjort och kommer alltid att göra, de är bara ärliga!”
   Jag säger då: ”Var i bildtexten står det att hon/han efterlyser dina elaka åsikter? Har man inget snällt att säga så ska man inte säga något alls, men i ditt fall är jag beredd att göra ett undantag. Jag tycker att du är oförskämd och otrevlig”.
   Man får inte kritisera en kritiker, och just ordet ”oförskämd” brukar bita rätt bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s